IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Описание на новите аукциони на БФБ

15:01 | 20.03.02 г.
Автор - снимка
Създател
Описание на новите аукциони на БФБ
Търговската система на БФБ-София поддържа организирането на специални аукциони за продажба на остатъчни държавни дялове в публични дружества. Приватизиращият орган, чрез инвестиционния посредник, одобрен от него, се явява единственият продавач на държавния дял, а като купувачи могат да се явяват всички борсови членове.

1.Поддържани аукциони

1.1 Поръчки за покупка при закритите аукциони
Системата допуска въвеждането на лимитирани и на пазарни поръчки.
Лимитираната поръчка е поръчка за покупка по зададената лимитирана цена или по по-добра от нея.
Пазарната поръчка предполага изпълнение по най-добрата възможна пазарна цена.
Основните параметри на поръчките за покупка са:
Брой ценни книжа (за лимитираните поръчки) или сума на сделката (за пазарните), т.е. пазарната поръчка определя единствено максималната сума, която участникът е готов да плати.
Максимална котировка (лимитна цена) за лимитираните поръчки.
Приоритетите на лимитираните поръчки са:
1.Цена
2.Време на въвеждане,
а на пазарните - само време на въвеждане.

1.2. Поръчки за покупка при открития аукцион
Поръчките при открития аукцион не се различават от поръчките, въвеждани от борсовите посредници в часовете за нормална борсова търговия. Лимитираната поръчка е поръчка за покупка по зададената цена или по по-добра от нея. Пазарната поръчка е поръчка за покупка на определен бой ценни книжа по най-добрата насрещна цена.

1.3. Аукциони
Системата на БФБ-София поддържа организирането на три закрити аукциона:
Стандартен (европейски) аукцион;
Американски аукцион (с единна цена);
Смесен закрит аукцион;
и един открит :
Открит насрещен аукцион.

Всички закрити аукциони преминават през следните етапи:
1.Обявяване на датата за провеждане на аукциона, брой ценни книжа, предложени за продажба и минимална цена на продажбата.
2.Въвеждане на поръчките за покупка от участниците.
Всеки участник може да въвежда в търговската система неограничен брой лимитирани поръчки, които могат да бъдат от типа "всичко или нищо" или с възможност за частично изпълнение, както и на пазарни поръчки. Възможно е да бъде поставено условие обемът на пазарните поръчки да не надвишава с определен коефициент лимитираните поръчки на всеки участник.
Тъй като аукционите са закрити, всеки участник вижда само своите поръчки, но не и тези, въведени от другите участници и има възможност да редактира параметрите им.
3. Прекратяване на процеса на въвеждане на поръчки за покупка.
4. Обявяване от продавача на цената на лимитирана поръчка за продажба (цена на отсичане) и провеждане на аукцион, в хода на който се сключват сделките за покупко-продажба.
Продавачът обявява цената на отсичане (лимитираната цена на поръчката за продажба), която е равна на някоя от цените на лимитираните поръчки за покупка. Поръчките с по-ниски цени се изключват от аукциона. Ето защо, обявяването на цената на отсичане определя количеството лимитирани поръчки, които участват в аукциона.
5. Оформяне на сделките.
Различните видове аукциони се различават по реда на сключване на сделките на база на въведените поръчки за покупка и продажба, а също така и по начина за определяне на цената на сключване на сделките.
2. Алгоритъм на аукционите и начин за удовлетворяване на поръчките за покупка.

2.1. Общ алгоритъм за всички закрити аукциони
Прилага се и за трите закрити аукциона единствено в случай, че общият обем на лимитираните поръчки с максимална цена плюс обема на пазарните поръчки, които могат да бъдат изпълнени по максимална цена превишава обема на ценните книжа, предназначени за продажба. В такъв случай, системата допуска като цена на отсичане (цена на поръчката за продажба) единствено на-високата цена на лимитираните поръчки за покупка, с което се цели максимална изгода за продавача на ценните книжа.

2.2. Стандартен (европейски) закрит аукцион
Редът за провеждане на стандартния европейски аукцион е следния:
Първо се удовлетворяват всички лимитирани заявки за покупка с цени, не по-ниски от цената на отсичане.
След това се удовлетворяват пазарните поръчки за покупка, сортирани по време на въвеждане в системата.
Сделките в резултат на лимитирани поръчки за покупка се сключват по цената, определена в тях, а тези в резултат на въведени пазарни поръчки - по цената на отсичане (цената на поръчката за продажба).
Непродадените ценни книжа след края на аукциона се прехвърлят за следващия ден.

2.3. (Американски) закрит аукцион с единна цена
При американския аукцион всички поръчки, които са с цени, не по-ниски от цената на отсичане плюс пазарните поръчки се удовлетворяват по единна цена. Това е средно-претеглената цена на всички удовлетворими лимитирани поръчки. Поръчките с по-ниска цена от тази на отсичане се изключват от аукциона.
Непродадените ценни книжа след края на аукциона се прехвърлят за следващия ден.

2.4. Смесен закрит аукцион
Смесеният закрит аукцион е комбинация от предходните два. При него всички лимитирани поръчки, които са с цени, не по-ниски от цената на отсичане, се удовлетворяват по цената, посочена в тях, а пазарните се удовлетворяват по средно-претеглената цена от лимитираните.
Непродадените ценни книжа след края на аукциона се прехвърлят за следващия ден.

2.5. Открит насрещен аукцион
При открития насрещен аукцион инвестиционният посредник на продавача ежедневно (или по-често) обявява цена, на която е готов да продава. Купувачите, на свой ред въведат поръчки с цена, по която са готови да купят ценните книги. В резултат на това се сключват сделки за покупко-продажба, цената на които се определя в хода на аукциона, в който участват множество купувачи и един продавач. На практика, откритият аукцион се извършва по същия начин, както и нормалната търговска сесия на борсата, с единствената разлика, че за конкретната емисия ценни книжа поръчки за продажба може да въвежда единствено един инвестиционен посредник.
Търговската система допуска и въвеждане на поръчки от купувачите без да се сключват директно сделки. След прекратяване на въвеждането им, се стартира аукцион и сделките се сключват автоматично от системата в зависимост от класираните поръчки. По този начин, чрез системата може директно да се приложи алгоритъма и на досега действащия модул за приватизация.

Възможни са следните варианти при прилагането на този аукцион:
Вариант 1: Продавачът въвежда лимитирана поръчка за продажба на определено количество акции на дадена цена. Всички купувачи, чрез пазарни или лимитирани поръчки, могат да закупят желания от тях брой акции до изчерпване на предлагането. В зависимост от търсенето, продавачът може да коригира цената на лимитираната поръчка за продажба. Сключването на сделките може да се извършва директно или след прекратяване на въвеждането на поръчки.

Вариант 2(понастоящем действащия модул за приватизация): Продавачът обявява за продажба определено количество акции с определена минимална цена, но не въвежда поръчка. Купувачите въвеждат поръчки за покупка с определените от тях параметри и след прекратяване на въвеждането им продавачът въвежда пазарна поръчка, която удовлетворява напълно или частично поръчките за покупка. В този вариант не е възможно въвеждането на пазарни поръчки за покупка.

Вижте всички статии от категория Обучение
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още